vrijdag 8 november 2013

Tips voor foto's op canvas

Een foto afgedrukt op canvas is al jaren een grote favoriet om aan de muur te hangen.
Maar hoe kun je een goede leverancier van een matige onderscheiden?
En.... Wist je dat er nu ook iets heel bijzonders verkrijgbaar is bij Hypo Focus Paardenfotografie?

Je lees het in deze blog post!

Tips om op te letten:

Materialen
De term "Canvas" wordt door bijna alle aanbieders gebruikt. Maar men gebruikt in werkelijkheid geen canvas om de foto op te drukken! "Echt" canvas is namelijk doek dat gemaakt is van geweven Hennep vezel. Een degelijk materiaal, maar relatief grof van vezel en niet goed geschikt om op te printen.

Daarom kom je vaak leveranciers tegen die overgestapt zijn op goedkoper linnen. Een stof die gemaakt wordt van de vezels van Vlas. 
Nou is er met linnen op zich helemaal niets mis. Het is ideaal om broeken en tafelkleden van te maken. Helaas heeft linnen 1 nare eigenschap die nogal belangrijk is als het gaat om een opgespannen foto: linnen rekt uit.
Je "canvas" van linnen zal dus met zekerheid slap gaan hangen na enige tijd.

Een modern alternatief voor Hennep vezel is bijvoorbeeld polykatoen (katoenvezels gemengd met polyester). Dit is stevig, duurzaam en goed te bedrukken. En het belangrijkste: het blijft prima op spanning.

Een betrouwbare leverancier zal hier eerlijk en vooral ook duidelijke over zijn.

Het frame
Je afgedrukte foto wordt gespannen over een frame dat gemaakt is van hout.
Een goede leverancier zal voor een duurzame, milieuvriendelijke houtsoort kiezen met PEFC keurmerk.

Het frame kan op verschillende manieren gemonteerd worden.
De eenvoudigste manier is om 4 rechte latten te lijmen of te nieten. Maar deze verbinding is absoluut niet stabiel en zal erg snel krom treken, wanneer het canvas om het frame gespannen is.
Een verbinding waarbij het hout eerst in verstek gezaagd wordt en daarna met een nietje of lijm samengebracht is, is evenmin een goede oplossing.

Kies voor een leverancier die de traditionele technieken beheerst: een spieraam/spanraam dat met vingerlassen is samengevoegd. En ruimte heeft om spielatjes tussen te slaan. Met deze spielatjes kun je het frame altijd iets bijstellen als dat na jaren gebruik ooit nodig zou zijn.


Correct: Een spieraam met vingerlassen en spielatjes.

Fout: Houten latten die alleen met lijm of een nietje aan elkaar vast zitten.
Dit zal op den duur krom buigen of zelfs breken.

Afdrukkwaliteit
Natuurlijk wil je dat je foto er net zo mooi uit ziet als op je computer.
Misschien heb je zelf de kleuren al geoptimaliseerd of met opzet een bepaalde bewerking toegepast op de foto. En je wil dat het eindresultaat er ook zo uit komt te zien zoals je de foto aangeleverd hebt.

Afdrukcentrales voor consumenten zoals die bij Hema, Albert Heijn, Pixum zullen een automatische kleurcorrectie op je ingestuurde foto's toepassen. Ook al heb je daar niet om gevraagd.
Daardoor zal het eindresultaat altijd anders zijn, dan je oorspronkelijk bedoeld had.
Het risico bestaat ook dat 2 exact dezelfde foto's daardoor toch verschillend gedrukt worden.

Ook het type printer dat gebruikt wordt om het doek te bedrukken kan van grote invloed zijn op de uiteindelijke kwaliteit. Vaak worden zogenaamde Solvent Printers gebruikt. Met vrij heftige chemicaliën. Maar deze printers laten vaak de bekende printerstrepen nog zichtbaar op het fotoproduct achter (ook bij direct printen op plexiglas of dibond). De scherpte en de details die echte fotografische printers kunnen behalen, zijn door andere machines niet te evenaren.

Dan is er natuurlijk nog de UV straling, die een afdruk in de loop van de tijd zal verbleken.
Prijsbewuste aanbieders gebruiken vaak geen UV bestendige inkt of UV coating om het canvas doek te beschermen. Gevolg: na enkele maanden of jaren zal het canvas vervagen.
Een goede leverancier zal het doek altijd een UV coating geven.

Fabriek of ambacht
De meeste canvas leveranciers zijn tegenwoordig volledig geautomatiseerd. Ideaal om in korte tijd zoveel mogelijk klanten te kunnen helpen. Jij hebt je canvas snel in huis.
Maar.... Er komt geen persoon meer aan te pas, die even kijkt of de machines hun werk wel goed gedaan hebben! Een productie foutje is snel gemaakt... Een plekje waar de inkt niet goed gepakt heeft, een vouw in het doek, een scheef gespannen frame... Op de helpdesk tref je dan vaak studenten als goedkope arbeidskracht, zonder kennis van zaken. Probeer die maar eens te overtuigen dat jij een hogere standaard hebt dan het product dat zojuist bij je is afgeleverd.

Maar er zijn nog een paar leveranciers die echt dol zijn op hun vak en ambachtelijk geproduceerd handwerk afleveren.
Natuurlijk is het wel de fotografische printer die de foto op het doek zet. Maar het productieproces wordt verder volledig met de hand afgerond. Het monteren van het frame, het opspannen van het doek, handmatig vernissen van het doek, en natuurlijk de eindcontrole voordat het canvas naar je verzonden wordt.


Alleen het allerbeste bij Hypo Focus Paardenfotografie
Voor mijn klanten is alleen het allerbeste goed genoeg.
Ja, ik weet het... Iedereen roept dat over zijn eigen producten.
Maar ik heb een stap extra genomen bij het uitkiezen van mijn canvas leverancier. Ik heb beurzen bezocht voor fotografie professionals, het aanbod bekeken en de beste leveranciers op een rijtje gezet. Daarna honderden euro's geïnvesteerd in proefdrukken om te kijken welk bedrijf de beste kwaliteit kon bieden. En uiteindelijk een bedrijf gevonden met pure passie voor het ambacht. Een plaats waar ze, net als ik, kwaliteit op nummer 1 zetten.
Top materialen, professionele fotografische printers, een frame van hout met het PEFC keurmerk (milieuvriendelijk & duurzaam) en als finishing touch voorzien van 3 lagen beschermend vernis met een subtiele glans.
Een ander bijzonder kenmerk van deze foto's op canvas, is dat de foto helemaal rondom het frame loopt. Geen lelijke witte zijkanten dus.

Het standaard canvas op een recht frame van 2cm.

Extra luxe Hypo Focus Royal canvas met een afgeschuind frame van 4,5cm. Het canvas lijkt te zweven aan de muur.

Twee soorten verkrijgbaar
Uniek bij Hypo Focus, is dat je kunt kiezen uit twee soorten frames!
Natuurlijk kun je het standaard frame van 2cm bestellen. Maar ook het super exclusieve Hypo Focus Royal Canvas. Dit canvas heeft een frame van 4,5cm dik met schuin aflopende latten. Het canvas lijkt daardoor aan de muur te zweven. Een heel speciaal product! 


Een recht canvas frame van 2cm dik hout.

Het Hypo Focus Royal Canvas. Met een afgeschuind frame van 4,5cm dik hout.
Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen