vrijdag 14 maart 2014

Welke fotograaf is voor mij de beste keuze?


Een fotograaf uitkiezen is geen gemakkelijke opgave.
Er zijn op dit moment honderden, misschien zelfs duizenden mensen die hun dienst aanbieden als fotograaf. Zowel professionals als amateurs/hobbyisten.

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet, volgen hier een aantal tips voor het uitkiezen van je fotograaf.

Specialist of generalist?
Geen fotograaf is hetzelfde. De ene fotograaf richt zich op een brede markt: bijvoorbeeld bruiloften, portretten, bedrijfsfotografie, productfotografie en dierenfotografie. Dat noem je een generalist.
Terwijl een ander zich specialiseert in slechts 1 onderdeel (bijvoorbeeld dierenfotografie). Dat is een specialist.
Iemand die claimt dat hij "gespecialiseerd" is in heel veel verschillende fotografie soorten, is geen specialist. 
Er is niets mis met een generalist, maar een algemene fotograaf kan jou onmogelijk dezelfde kennis en ervaring bieden als een specialist. Die dag in, dag uit niets anders doet dan dat ene gespecialiseerde onderdeel van de fotografie.Zoek je 1 vaste fotograaf waar je mee wil werken, die van je verloving, je bruiloft, je kinderen, het bedrijf van je man en je huisdieren foto's kan maken? Dan is een generalist ideaal. Zo kun je aan elkaar wennen en is de stijl van fotografie voor al je foto's mooi hetzelfde.

Ben je op zoek naar een fotograaf die voor ieder los onderdeel het allerbeste haalt uit de fotoshoot? Dan kun je het beste op zoek naar een specialist.

Een specialist is expert op een bepaald gebied en weet daarom wat de valkuilen zijn en wat hij kan doen om het beste uit iedere situatie te halen.

De stijl van de fotograaf
Het belangrijkste is dat de fotograaf een duidelijke eigen stijl laat zien en deze stijl past bij jouw smaak.
Want hoewel 10 fotografen allemaal technisch correcte foto's kunnen leveren, zal het werk van de ene fotograaf je enorm aanspreken, terwijl het werk van de ander jou misschien minder aanspreekt.

Vraag ook naar de producten die de fotograaf in het assortiment heeft. Meestal kun je deze ook op zijn website vinden, maar soms zijn er meer mogelijkheden beschikbaar als je er om vraagt.Welk budget heb je?
Het gaat om jouw keuze. En er is genoeg om uit te kiezen!


Je kunt een kennis vragen om wat foto's te maken met zijn camera, of een enthousiaste hobbyist die het voor een paar tientjes wil doen. Ideaal als je gewoon een paar leuke snapshots wil hebben.

Zoek je toch wat meer kwaliteit? Investeer dan eenmalig in een speciaal voor jou op maat gemaakte professionele reportage, een fantastische ervaring, unieke foto's van je eigen huisdier en dat algehele gevoel van "wow, wat ben ik blij dat ik dit heb gedaan" ?

De waarde van je herinneringen aan dat dierbare huisdier zijn onbetaalbaar.
Het is het waard om een specialist te zoeken die voor jou niet alleen die herinnering kan vastleggen, maar die er een kunstwerk van maakt om op te hangen in huis.
Bovendien zal een goede fotograaf de fotoreportage zelf ook in het archief bewaren. Zodat je zelfs jaren na de fotoshoot de foto's nog eens kunt opvragen.


Leg wat geld opzij door iedere maand te sparen, vraag een bijdrage aan vrienden en familie op je verjaardag, of vraag aan de fotograaf of hij een betaal plan kan aanbieden, zodat je in termijnen kunt betalen. Dan hoef je niet te settelen voor kwaliteit die lager is dan je eigenlijk zou willen.

Stel de juiste vragen

          "Welke camera gebruik je? Krijg ik alle foto's ook digitaal?"

Dat zijn slechts een paar van de vragen die ik regelmatig tegenkom als een potentiële klant per email contact maakt. Maar zijn het de juiste vragen? Helpt het je in de keuze voor een fotograaf die bij jou past? Nee...

Een fotograaf naar zijn camera vragen, is hetzelfde als een bakker vragen welk merk oven hij gebruikt om zijn brood in te bakken. Het is een hulpmiddel. Een bakker kan in iedere oven goed brood bakken en een fotograaf kan met iedere camera goede foto's maken.


Ben je wel op zoek naar een dvd vol foto's, die vervolgens ergens in een bureaula of kastje komt te liggen tussen andere dvd's? Of heb je liever een prachtig kunstwerk aan je muur, waar je iedere dag van kunt genieten? 
Onderzoek wijst uit dat slechts 5 tot 10% van de mensen daadwerkelijk iets doet met de digitale foto's op de dvd. 
Natuurlijk kun je foto's zelf afdrukken, of af laten drukken.
Maar kijk toch eens naar mijn blogpost uit 2013, waar ik je schokkende testresultaten laat zien tussen een HEMA afdruk en een professionele foto afdruk.
De professionele fotograaf heeft toegang tot leveranciers waar je als particulier/consument niet terecht kunt.


Problemen voorkomen
Met zoveel aanbod aan fotograferen en zo veel opdrachten, kán er natuurlijk een keer wat fout gaan. En wat doe je dan? Kun je de fotograaf nog bereiken? Heb je genoeg gegevens?
Hier zijn een paar tips waar je vooraf op kunt letten:

1. Pas op met gratis websites en gratis email adressen. De kosten van een eigen domein met email adressen zijn slechts 10,- euro per jaar! Een fotograaf die dat al niet voor zijn business over heeft, neemt zichzelf en zijn klanten niet serieus.

2. Naam & adres van de fotograaf: Staat er geen volledige voor- en achternaam en adres? Klik weg! Voor iedereen (hobbyist of prof) die via internet zaken doet met consumenten is het namelijk wettelijk verplicht om die gegevens te vermelden.
Voor professionele fotografen is het tevens verplicht om een kvk- en btw nummer te vermelden. Noemt iemand zichzelf professioneel en staan deze nummers niet vermeld? Klik weg!
Staan er netjes Algemene Voorwaarden en een (verplichte) Privacy Policy op de website? 
Geen naam, adres en email adres op de website? Pas op!
3. Overweeg de risico's bij een belangrijke reportage.
Wanneer je afscheid moet nemen van je paard, omdat hij ernstig ziek is... Is het ontzettend fijn om nog een mooie herinnering aan hem over te houden.
Maar let goed op bij dit soort momenten, want zo'n reportage kan meestal niet overnieuw gedaan worden. Het is dan fijn om de zekerheid te hebben van een doorgewinterde professional die weet wat hij doet en die jouw reportage professioneel en discreet kan voltooien. Met de foto's die jij graag wil hebben.


Tot slot...
Vertrouw je gevoel.
Doe onderzoek naar de fotograaf die je uitkiest. Vraag andere klanten om hun mening.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen